Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1343]

Pieczone pałki z kurczaka z cukinią i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie, które nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a jedynie cierpliwości (pałki piekę przez godzinę, aby mięso było miękkie). Wytopiony sos idealnie komponuje się z ryżem lub kaszą.

Pieczone pałki z kurczaka z cukinią i papryką

Składniki:

Pieczone pałki z kurczaka z cukinią i papryką

 

Sposób przygotowania:

Pieczone pałki z kurczaka z cukinią i papryką

ETAP 1:

Pieczone pałki z kurczaka z cukinią i papryką
Pałki z kurczaka nacieramy mieszanką przypraw

Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z solą, pieprzem, cząbrem, suszoną natką pietruszki, ostrą i słodką papryką mieloną. Tak przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy ze wszystkich stron opłukane i osuszone pałki z kurczaka. Mięso układamy w formie do pieczenia, skrapiamy oliwą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

ETAP 2:

Pieczone pałki z kurczaka z cukinią i papryką
Na mięsie układamy cukinię pokrojoną w plasterki...

Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w plastry, oprószamy z obu stron solą i oregano, skrapiamy oliwą.
Paprykę kroimy w paseczki, solimy i skrapiamy oliwą.

ETAP 3:

Pieczone pałki z kurczaka z cukinią i papryką
oraz paprykę pokrojoną w paseczki. Danie wstawiamy do piekarnika.

Warzywa układamy na mięsie. Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C (termoobieg). Pieczemy przez ok. 60 minut.