Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Curry z indykiem, cukinią i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie rodem z kuchni azjatyckiej. Idealnie smakuje z ryżem basmati lub jaśminowym, ale można je też podać z makaronem.

Curry z indykiem, cukinią i papryką

Składniki:

Curry z indykiem, cukinią i papryką

 

  • 400 g piersi z indyka
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 400 ml mleka kokosowego
  • szklanka bulionu drobiowego
  • łyżka przyprawy curry
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chili
  • ostra papryka mielona
  • suszona trawa cytrynowa
  • kozieradka
  • oliwa z oliwek
  • do podania: ryż basmati lub jaśminowy albo makaron

Sposób przygotowania:

Curry z indykiem, cukinią i papryką

ETAP 1:

Curry z indykiem, cukinią i papryką
Warzywa - cukinię, paprykę i cebulę - kroimy w kostkę

Cukinię i paprykę myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Curry z indykiem, cukinią i papryką
Mięso kroimy w kostkę, nacieramy solą, pieprzem i curry

Mięso opłukujemy, osuszamy, kroimy w kostkę, nacieramy solą, pieprzem i curry.

ETAP 3:

Curry z indykiem, cukinią i papryką
Mięso oraz warzywa smażymy na rozgrzanej oliwie

W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy przez chwilę kozieradkę, dodajemy mięso. Mięso odsuwamy na bok garnka lub patelni i wrzucamy warzywa, smażymy je, aż zmiękną. Warzywa oprószamy solą.

ETAP 4:

Curry z indykiem, cukinią i papryką
Dodajemy mleko kokosowe oraz bulion drobiowy

Dodajemy mleko kokosowe i bulion oraz pozostałe przyprawy. Podgrzewamy przez kilkanaście minut, mieszając, aż sos się zredukuje i zagęści. W międzyczasie gotujemy ryż lub makaron, łączymy go z curry.