Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1435]

Kurczak paprykowo-ziołowy z cebulą i marchewką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurczak ten odznacza się prostotą w wykonaniu i jednocześnie pysznym smakiem. Mięso jest niezwykle soczyste oraz bardzo aromatyczne. Dodatkowo nie zawiera wielu kalorii.

Kurczak paprykowo-ziołowy z cebulą i marchewką

Składniki:

Kurczak paprykowo-ziołowy z cebulą i marchewką

 

  • 3 ćwiartki z kurczaka (dość spore; mogą być inne kawałki kurczaka)

Przyprawy:

Dodatkowo:

  • 1 szklanka wody lub lekkiego bulionu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 listki laurowe

Ponadto:

  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Kurczak paprykowo-ziołowy z cebulą i marchewką

Przyprawy:

Kurczak paprykowo-ziołowy z cebulą i marchewką
Przyprawy powinny być dokładnie połączone.

Wszystkie przyprawy umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.

Kurczak:

Kurczak paprykowo-ziołowy z cebulą i marchewką
Ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części.

Umytego i osuszonego kurczaka porządnie natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki najmniej na 1 godzinę.

Przed pieczeniem:

Kurczak paprykowo-ziołowy z cebulą i marchewką
Można użyć naczynia żaroodpornego z pokrywką.

Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem i umieścić w nim cebulę uprzednio pokrojoną w piórka, kurczaka, większe kawałki marchewki oraz listki laurowe.

Całość zalać wodą lub bulionem, a następnie przykryć folią aluminiową.

Pieczenie:

Kurczak paprykowo-ziołowy z cebulą i marchewką
Upieczony kurczak powinien być delikatnie zarumieniony.

Kurczaka należy piec w rozgrzanym piekarniku 70-90 minut w 180 stopniach.

Pod koniec pieczenia zdjąć folię aluminiową, aby skórka była lekko zarumieniona.