Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

SUPERPRZEPIS

Kurczak pieczony na piwie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczny kurczak w chrupiącej skórce

Kurczak pieczony na piwie

Składniki:

Kurczak pieczony na piwie

 

  • Kurczak cały,
  • jedno piwo,
  • oliwa lub olej,
  • przyprawy(dowolne np:do kurczaka, czosnek, pieprz ziołowy czy zioła)

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony na piwie
Butelkę z piwem moczymy w wodzie tak by odkleić nalepkę na nią naklejoną. Kurczaka dokładnie myjemy osuszamy, usuwamy ewentualne zanieczyszczenia. Następnie kurczaka dokładnie nacieramy przyprawami wymieszanymi z oliwą bądź olejem.Pozostawiamy kurczaka na kilka godzin, by przeszedł aromatem przypraw. po kilku godzinach w naczynie żaroodporne ustawiamy wyczyszczoną i otwartą butelkę z piwem, na którą nadziewamy kurczaka. Pieczemy go w temperaturze od 180-200C do momentu zrumienienia skórki(około 2 godzin). Jeżeli piwo nie będzie z niewiadomego powodu wylewać się z butelki należy co jakiś czas dosypać do niej szczyptę soli-wtedy piwo wykipi i obleje kurczaka.