Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Kurczak pieczony w garnku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Danie, które robi się właściwie samo. Każdy doskonale sobie poradzi z przygotowaniem tego dania. Smacznych wrażeń.

Kurczak pieczony w garnku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak pieczony w garnku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w garnku
Na początku nastawiamy piekarnik na 180*C

Potem ćwiartki kurczaka płuczemy, oczyszczamy i osuszamy papierowy ręcznikiem, które przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Do garnka wlewamy olej - tyle aby przykrył dno, władamy mięso i obtaczamy w oleju.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy bez przykrycia 30 minut.

Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150*C i pieczemy pod przykryciem jeszcze około 45 minut. Przed podaniem jeszcze na około 10 minut zostawiamy w piekarniku bez przykrycia.

Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami.
Kurczak pieczony w garnku
Cwiartki przygotowane do pieczenia, pryprawione i obtoczone w oleju