Sposób przygotowania:
Kurczak pieczony w garnku
Na początku nastawiamy piekarnik na 180*C
Potem ćwiartki kurczaka płuczemy, oczyszczamy i osuszamy papierowy ręcznikiem, które przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Do garnka wlewamy olej - tyle aby przykrył dno, władamy mięso i obtaczamy w oleju.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy bez przykrycia 30 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150*C i pieczemy pod przykryciem jeszcze około 45 minut. Przed podaniem jeszcze na około 10 minut zostawiamy w piekarniku bez przykrycia.
Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami.
Potem ćwiartki kurczaka płuczemy, oczyszczamy i osuszamy papierowy ręcznikiem, które przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Do garnka wlewamy olej - tyle aby przykrył dno, władamy mięso i obtaczamy w oleju.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy bez przykrycia 30 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150*C i pieczemy pod przykryciem jeszcze około 45 minut. Przed podaniem jeszcze na około 10 minut zostawiamy w piekarniku bez przykrycia.
Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami.