Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kurczak pieczony z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kurczak z plastrami wędzonego boczku włożonymi pod skórę, w marynacie ziołowej, pieczony w całości.

Kurczak pieczony z boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak pieczony z boczkiem

 

  • ok. 2,4 kg kurczak w całości
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • 2,5 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżki soli ziołowej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżki marynaty pikantnej do mięs i drobiu
  • 7 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony z boczkiem
Skórę na piersiach i grzbiecie kurczaka lekko podważyć. Umieścić pod nią plasterki wędzonego boczku. Wszystkie przyprawy i zioła przesypać do miseczki. Dodać do nich olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć całego kurczaka. Następnie ułożyć go w naczyniu do zapiekania piersiami do góry. Kurczaka piec w 160 stopniach przez ok. 60 minut. Po tym czasie kurczaka odwrócić grzbietem do góry i piec dalej w tej samej temperaturze jeszcze 1,5 godziny. Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.
Kurczak pieczony z boczkiem
Plastry boczku włożone pod skórę kurczaka.
Kurczak pieczony z boczkiem
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Kurczak pieczony z boczkiem
Cały kurczak dokładnie natarty przygotowaną marynatą.
Kurczak pieczony z boczkiem
Kurczak w przyprawach ułożony w naczyniu do zapiekania.