Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

SUPERPRZEPIS

Grillowane kieszonki drobiowe z plantanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pokochałam dania z tym bananem. Jest idealny na słodko, słono i ostro. Przygotowywałam już go w słodkim cieście serowym, w gulaszu wieprzowym a dziś postawiłam na grillowane kieszonki drobiowe z serem. Po prosty pycha, polecam każdemu spróbować.

Grillowane kieszonki drobiowe z plantanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowane kieszonki drobiowe z plantanem

 

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • olej rzepakowy z pomidorami i bazylią
  • 50 g. sera cheddar
  • 1 plantan
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Grillowane kieszonki drobiowe z plantanem

ETAP 1:

Grilllowane kieszonki drobiowe z karmelizowanym pl

Mięso umyć, osuszyć.

W połowie każdej piersi zrobić nacięcie wzdłuż ( tak by nie przeciąć mięsa do końca).

Nasmarować po całości olejem z pomidorami i bazylią oraz oprószyć solą i pieprzem.

ETAP 2:

Grilllowane kieszonki drobiowe z karmelizowanym pl

Plantana obrać ze skóry, pokroić w pół plastry.

Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć banana, wsypać cukier , smażyć mieszając do powstania karmelu.

Ser cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Kieszonki drobiowe napełnić serem oraz karmelizowanym plantanem.

ETAP 3:

Grilllowane kieszonki drobiowe z karmelizowanym pl

Spiąć nacięcia wykałaczkami.

Mięso oprószyć słodką i ostrą papryką.

ETAP 4:

Grilllowane kieszonki drobiowe z karmelizowanym pl

Grillować na rumiano z obu stron.( czas grilowania może być różny w zależności od grubości mi mięsa). Przed podaniem usunąć wykałaczki.