Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

kurczak pieczony w majeranku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jak nie ma czasu na gotowanie robię kurczaka:)

kurczak pieczony w majeranku

Składniki:

kurczak pieczony w majeranku

 

  • kilo udźców z kurczaka(mogą być też pałki bądź cały kurczak w przypadku tego drugiego dodajemy dwa razy więcej przypraw)
  • trzy ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • pół cytryny

Sposób przygotowania:

kurczak pieczony w majeranku
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Udźce myjemy ,nacieramy solą, pieprzem, wyciskamy na nie sok z cytryny i solidnie nacieramy majerankiem oraz przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem. Ważne jest by natrzeć kurczaka również pod skórą w przeciwnym razie skórka owszem będzie wspaniała w smaku, ale sam kurczak pozostanie bez wyrazu. Wstawiamy do piekarnika na około 20 min, pieczemy dopóki skórka się zarumieni.