SUPERPRZEPIS

Kurczak pieczony w mleku

  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kurczak pieczony w mleku

Kurczak jest po prostu przepyszny, taki delikatny i soczysty. Posiada przyrumienioną skórkę, apetyczny zapach i fajny mleczny sosik.

Składniki:

Kurczak pieczony w mleku

 

Dodatkowo:

  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mleka

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w mleku

Kurczak:

Kurczak pieczony w mleku
Ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części.

Kurczaka należy umyć, osuszyć i porządnie natrzeć uprzednio wymieszanymi przyprawami.

Wszystkie kawałki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, tak aby leżały obok siebie, a nie jeden na drugim.

Warzywa:

Kurczak pieczony w mleku
Możecie też użyć swoich ulubionych warzyw.

Cebule pokroić w piórka, a marchewkę w grubsze plasterki.

Warzywa dodać do kurczaka.

Pieczenie:

Kurczak pieczony w mleku
Wystarczy, aby mleko sięgało do 1/3 wysokości kurczaka.

Całość zalać mlekiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec pod przykryciem przez około 70 minut - aż mięso będzie miękkie.

W międzyczasie kurczaka obrócić na drugą stronę.

Ostanie 15 minut pieczenia powinno odbywać się bez przykrycia, aby skórka była rumiana.