Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Kurczak pieczony w panierce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To taka zdrowsza wersja panierowanego kurczaka. Zamiast smażenia w głębokim tłuszczu- pieczenie z odrobiną oleju

Kurczak pieczony w panierce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak pieczony w panierce

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w panierce
Kurczaka myjemy i wrzucamy do wody z lodem. Z mięsa możemy wcześniej zdjąć skórę, żeby był zdrowszy i mniej tłusty. Mąkę dokładnie mieszamy z otrębami, bułka tartą, ziołami prowansalskimi, oregano, solą ziołową, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Jogurt przekładamy do miseczki. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Kurczaka maczamy w jogurcie, panierujemy w przygotowanej mieszance i układamy na blaszce. Z wierzchu skrapiamy jeszcze odrobiną oleju i pieczemy w 200 stopniach przez godzinę. Kilkakrotnie przewracamy mięso podczas pieczenia, żeby równomiernie się zapiekło.
Kurczak pieczony w panierce
Przygotowujemy panierkę dokładnie mieszając wszystkie składniki
Kurczak pieczony w panierce
Kawałki kurczaka maczamy w jogurcie, a potem panierujemy
Kurczak pieczony w panierce
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropionej olejem