anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Kurczak pieczony z zalewy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kurczak zrobiony w ten sposób, jest bardzo smaczny ,soczysty i łatwy do wykonania:)

Kurczak pieczony z zalewy

Składniki:

Kurczak pieczony z zalewy

 

  • 1 kurczak duży (mój ważył 1,80 kg)
  • zielona natka pietruszki
  • zalewa:
  • 4 litry letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • 5 zmiażdżonych ząbków
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • majeranek
  • 3 listki laurowe
  • przyprawa gyros,całe opakowanie

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony z zalewy
Kurczaka umyć,włożyć do garnka,zalać zalewą (wszytkie składniki wymieszać w wodzie) odstawić na całą noc w zimne miejsce. Na drugi dzień wyjąć kurczaka,odsączyć na sitku,żeby woda dobrze odciekła.Posypać kurczaka papryką i ewentualnie jeszcze majerankiem. Włożyć kurczaka do rękawa,dobrze spiąć boki,piec w 190°C około 45 min,sprawdzając długą wykałaczką. Upieczonego kurczaka wyjąć,posypać natką z pietruszki. Smacznego.