anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Kurczak pieczony z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ten obiad „robi się sam” i w dodatku bez brudzenia wielu rondli, patelni i garnków. Mięso jest smaczne i soczyste, a ziemniaki aromatyczne i pięknie przyrumienione.

Kurczak pieczony z ziemniakami

Składniki:

Kurczak pieczony z ziemniakami

 

  • kurczak zagrodowy - 1,5 kg
  • cebula – 1 szt.

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony z ziemniakami

ETAP 1:

Kurczak pieczony z ziemniakami
Marynatą dokładnie natrzeć kurczaka z wierzchu i w środku.

Kurczaka opłukać i dokładnie osuszyć. Składniki marynaty wymieszać: sól, świeżo mielony czarny pieprz, majeranek z olejem rzepakowym. Marynatą dokładnie natrzeć kurczaka z wierzchu i w środku. Do środka włożyć obraną, umytą i pokrojona na ćwiartki cebulę. Przełożyć go do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawić na 2 godziny, aby przeszedł marynatą.

ETAP 2:

Kurczak pieczony z ziemniakami
Do brytfanki włożyć ziemniaki wymieszane z przyprawami i olejem.

Kurczaka ułożyć w brytfance na drucianym ruszcie. Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec 40 minut.

Po tym czasie kurczaka przewrócić na drugą stronę, a do brytfanki włożyć ziemniaki wymieszane z przyprawami i olejem. Całość piec kolejne 40 minut.

ETAP 3:

Kurczak pieczony z ziemniakami
Pokroić na porcje i podawać z pieczonymi ziemniakami.

Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim kurczaka na około 15 minut, po tym czasie pokroić na porcje i podawać z pieczonymi ziemniakami.