Mario

Mario

Kucharz
[Przepisów: 12]

Kurczak po grecku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kurczak na nieco inny sposób

Kurczak po grecku

Składniki:

Kurczak po grecku

 

  • 1,2 kg kurczaka pokrojonego na kawałki bez kości
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki od herbaty mielonej papryki
  • sól,pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki rosołku z kostki
  • 1 cytryna pokrojona na plastry

Sposób przygotowania:

Kurczak po grecku
Kawałki kurczaka natrzeć sokiem z połowy cytryny.Następnie posypać papryką wymieszaną z odrobiną pieprzu i soli.Wstawić kurczaka do nagrzanego piekarnika(160 stopni) na 15 minut,a następnie podlać rosołem i piec kolejne 45 minut,często obracając.Przed podaniem przybrać plastrami cytryny (pasuje też posiekana natka pietruszki)Podawać najlepiej z ryżem.