Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kurczak po japońsku z cukinią i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty, smaczny kurczak w delikatnym sosie i z warzywami. Wszystko podałam z makaronem ryżowym, dzięki temu danie jest lekkie i bezglutenowe.

Kurczak po japońsku z cukinią i marchewką

Składniki:

Kurczak po japońsku z cukinią i marchewką

 

  • 250 g makaronu ryżowego tagiatelle
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 1 szklanka buliony drobiowego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1,5 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży szczypiorek
  • olej sezamowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak po japońsku z cukinią i marchewką

ETAP 1:

Kurczak po japońsku z cukinią i marchewką
Makaron ryżowy ugotować wg wskazówek na opakowaniu.

Makaron ugotować w wodzie wg wskazówek na opakowaniu, czyli ok po 15 minutach będzie gotowy.

ETAP 2:

Kurczak po japońsku z cukinią i marchewką
Kurczaka lekko obsmażyć z sosem sojowym i ściągnąć z woka.

Przed rozpoczęciem smażenia woku należy cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.

Fileta z kurczaka pokroić na małe kawałki. W woku dobrze rozgrzać olej sezamowy i wrzucić fileta z kurczaka. Podlać 1/4 szklanki sosu sojowego i krótko obsmażyć. Ściągnąć z woka.

ETAP 3:

Kurczak po japońsku z cukinią i marchewką
Do sosu dodać poszatkowaną marchewkę i cukinię.

Ponownie rozgrzać odrobinę oleju sezamowego, wrzucić cebulę, rozgnieciony czosnek i starty imbir. Kiedy cebula zmięknie oprószyć mąką i chwilę obsmażyć. Mieszając podlać bulionem, resztą sosu sojowego i octem ryżowym. Dołożyć marchewkę i cukinię.

ETAP 4:

Kurczak po japońsku z cukinią i marchewką
Do warzyw dołożyć kurczaka i makaron ryżowy.

Smażyć aż warzywa nieco zmiękną, najlepiej żeby były jeszcze chrupiące. Wrzucić obsmażonego kurczaka i ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać posypując świeżym szczypiorkiem. Smacznego :)