SUPERPRZEPIS

Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku

Duszona pierś z kurczaka z nadzieniem z cukinii i rzodkiewki, zawijana w plastry wędzonego boczku...

Składniki:

Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku

 

  • 10 dkg cukinii
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże rzodkiewki
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 4 duże plastry wędzonego boczku
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do mięs
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta mielonego kminku
  • szczypta kurkumy
  • 1 kostka mięsna

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku

Etap 1

Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku
Wszystkie warzywa do farszu oczyszczone i rozdrobnione.

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewki pokroić w ćwierć plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.

Etap 2

Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku
Cebula i czosnek zrumienione na rozgrzanym oleju.

Cebulę z czosnkiem lekko zrumienić na rozgrzanym oleju.

Etap 3

Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku
Rzodkiewka cukinia sól i pieprz dodane do cebuli z czosnkiem.

Do tego dodać rzodkiewkę, cukinię, trochę soli i pieprzu. Podsmażać razem 2-3 minuty, co chwilę zamieszać, przestudzić.

Etap 4

Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku
Każda pierś z kurczaka nacięta wzdłuż w środku.

W każdej piersi z kurczaka zrobić w środku nacięcie, żeby otrzymać kieszonki.

Etap 5

Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku

Do mięsnych kieszonek nałożyć warzywny farsz.

Etap6

Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku

Nadziane mięso owinąć plastrami boczku, spiąć wykałaczkami.

Etap 7

Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku

Przyprawę do mięs dokładnie wymieszać z wędzoną papryką, ziołami, kminkiem i kurkumą.

Etap 8

Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku

Mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej, z obu stron posypać mieszanką przypraw.

Etap 9

Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku

Mięso z obu stron mocno zrumienić. Do zrumienionego mięsa wlać pół szklanki wody, dodać kostkę mięsną.

Etap 10

Pierś z kurczaka z cukinią i rzodkiewką w boczku

Dusić na małym ogniu pod przykryciem po 10-12 minut z obu stron. Gotowe mięso podzielić na porcje.