blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Kurczak pomidory i pomarańcze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawde polecam!

Kurczak  pomidory i pomarańcze

Składniki:

Kurczak pomidory i pomarańcze

 

  • 80 dag małych pomidorów
  • 2 pomarańcze
  • 2 cebule
  • 4 udka kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka cukru
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • pęczek świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

Kurczak pomidory i pomarańcze
 Olej rozgrzać w płaskiej brytfannie, włożyć kurczaka, zru-mienić ze wszystkich stron, wyjąć.
Pomidory krzyżowo ponacinać, sparzyć, zdjąć skórkę. Podzielić na ćwiartki, usunąć wodniste części. Pomarańcze umyć, obrać, podzielić na cząstki - nad miseczką, tak by zachować sok, zdjąć błonki. Cebule obrać, posiekać. Udka kurczaka umyć, osuszyć, ponacinać w stawach, każde przeciąć na dwie części, oprószyć solą i pieprzem. Olej rozgrzać w płaskiej brytfannie, włożyć kurczaka, zru-mienić ze wszystkich stron, wyjąć.
Cebulę przesmażyć na tym samym tłuszczu na złoty kolor, dodać cukier, smażyć jeszcze 2 min. Dolać sok z pomarańczy i bulion. Udka, 2/3 cząstek pomarańczy i ćwiartki pomidorów wyłożyć do brytfanny. Jeśli potrzeba, przyprawić solą i pieprzem. Piec przez ok. 20 min w temp. 180° C. Tymianek umyć, osuszyć, poobrywać listki. Kurczaka posypać listkami tymianku, dodać pozostałe cząstki pomarańczy, znowu wsta wić do piekarnika, piec 10 min. Potrawę poda wać z bagiet kami lub białym