Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kurczak pieczony z pomarańczami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kurczak jest przepyszny. Posiada zharmonizowany smak - a mięso jest bardzo delikatne i soczyste. Polecam!

Kurczak pieczony z pomarańczami

Składniki:

Kurczak pieczony z pomarańczami

 

  • 1,3 kg kurczaka (dowolnych części)

Marynata:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony z pomarańczami

Marynata:

Kurczak pieczony z pomarańczami
Marynata powinna być doprawiona na własny smak.

Wszystkie składniki marynaty wymieszać w dużej misce.
Marynatę doprawić solą i pierzem.

Kurczak:

Kurczak pieczony z pomarańczami
Możemy użyć dowolnych części z kurczaka.

Mięso z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć - a następnie włożyć do miski z marynatą.
Dokładnie w niej obtoczyć i całość wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.

Pieczenie:

Kurczak pieczony z pomarańczami
Kurczak niezykle pachnie pomarańczami.

Po schłodzeniu kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Mięso polać marynatą, w której przebywało, obłożyć plasterkami pomarańczy i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 90 minut w 180 stopniach.
(Skórka powinna być zarumieniona.)
W międzyczasie kurczaka polać z 2-3 razy - sosem od pieczenia.