2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Kurczak w marynacie miodowo-pomarańczowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwy i prosty przepis na pieczonego kurczaka pachnącego pomarańczami i rozgrzewającym imbirem, nadziany ryżem z bakaliami, smaku dopełnia pikantny sos pomarańczowy. Tak jak lubię. Niebanalny smak, ładny wygląd to jego zalety.

Kurczak w marynacie miodowo-pomarańczowej

Składniki:

Kurczak w marynacie miodowo-pomarańczowej

 

  • 1,6 kg kurczaka

 

  • Marynata:

 

 

  • Nadzienie:

 

 

  • Sos pomarańczowy:

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w marynacie miodowo-pomarańczowej

ETAP 1:

Kurczaka myję dokładnie, osuszam ręcznikiem papierowym, przygotowuję marynatę.


Miód mieszam z sokiem z pomarańczy, dodaję starty imbir i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowuję i redukuję marynatę do ¼ objętości. Ostudzoną nacieram mięso z każdej strony , posypuję solą i pieprzem, wkładam na całą noc do lodówki.

ETAP 2:

Ryż gotuję z bakaliami do miękkości. Studzę. Jabłko obieram ze skórki, kroję na cząstki, karmelizuję trzy minuty w rondelku na rozgrzanym maśle, łączę z ryżem i bakaliami doprawiam do smaku mielonym cynamonem, goździkiem, szczyptą soli i pieprzu. Nakładam farsz do środka kurczaka, spinam wykałaczką lub zaszywam. Nóżki związuję bawełnianą nicią.


Tak przygotowanego kurczaka układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam pokrywą i piekę w 175*c przez 1,5 godziny, na kilka minut przed końcem pieczenia pokrywę zdejmuję i przyrumieniam skórkę.

Sos pomarańczowy:

Z pomarańczy wyciskam sok, łączę z bulionem i startym imbirem, dodaję goździka, zagotowuję zagęszczam mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody, doprawiam solą i pieprzem do smaku.


Kurczaka podaję na półmisku z mieszanką sałat i pomarańczy, przed podaniem na talerzu polewam sosem.


Życzę smacznego!