Sposób przygotowania:
Kurczak w marynacie miodowo-pomarańczowejETAP 1:
Kurczaka myję dokładnie, osuszam ręcznikiem papierowym, przygotowuję marynatę.
Miód mieszam z sokiem z pomarańczy, dodaję starty imbir i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowuję i redukuję marynatę do ¼ objętości. Ostudzoną nacieram mięso z każdej strony , posypuję solą i pieprzem, wkładam na całą noc do lodówki.
ETAP 2:
Ryż gotuję z bakaliami do miękkości. Studzę. Jabłko obieram ze skórki, kroję na cząstki, karmelizuję trzy minuty w rondelku na rozgrzanym maśle, łączę z ryżem i bakaliami doprawiam do smaku mielonym cynamonem, goździkiem, szczyptą soli i pieprzu. Nakładam farsz do środka kurczaka, spinam wykałaczką lub zaszywam. Nóżki związuję bawełnianą nicią.
Tak przygotowanego kurczaka układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam pokrywą i piekę w 175*c przez 1,5 godziny, na kilka minut przed końcem pieczenia pokrywę zdejmuję i przyrumieniam skórkę.
Sos pomarańczowy:
Z pomarańczy wyciskam sok, łączę z bulionem i startym imbirem, dodaję goździka, zagotowuję zagęszczam mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody, doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Kurczaka podaję na półmisku z mieszanką sałat i pomarańczy, przed podaniem na talerzu polewam sosem.
Życzę smacznego!
SylaUla