sylwiach

sylwiach

Szef Kuchni
[Przepisów: 79]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Kurczak słodko-kwaśny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nie powtarzalny smak który zaskoczy nie jednego smakosza drobiu :)

Kurczak słodko-kwaśny

Składniki:

Kurczak słodko-kwaśny

 

  • 6 pałeczek kurczaka
  • 2 czerwone cebule
  • 1 mała marchewka
  • przyprawy: mielona czerwona papryka,sól,pieprz ziołowy,bazylia
  • 500 gram pieczarek
  • po dwie łyzki sosu sojowego i soku z pomarańczy
  • 3-4 łyżki octu winnego
  • pół szklanki cukru
  • łyżka maki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Kurczak słodko-kwaśny
Pałeczki z kurczaka umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem.Natarłam przyprawami i przełozyłam do woreczka do pieczenia.Cebulę obrałam i pokroiłam w ósemki,pieczarki oczyściłam i starłam na tarce o dużych oczkach,marchewkę po obraniu i umyciu drobno posiekałam.Wszystko przesypałam do woreczka z mięsem i szczelnie zawiązałam.Zrobilam dwa niewielkie nakłucia w folii i piekłam około godziny w 200 stopniach. Cukier rozpuściłam na patelni z sosem sojowym i sokiem pomarańczowym.Mąkę ziemniaczaną wymieszałam z dwiema łyżkami zimnej wody i powoli wlewałam do sosu.Zagotowałam. Mięso i całą zawartośc torebki przełożyłam do płaskiego rondla i zalałam powstałym sosem.Chwilę dusiłam pod przykryciem,obracając mięso w sosie.