klaudia7651

klaudia7651

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

kurczak sojowy w warzywach

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Porcja na 4 osoby Dla wymagających dodać większą ilość warzyw i więcej sosu do smaku

kurczak sojowy w warzywach

Składniki:

kurczak sojowy w warzywach

 

  • 300g fileta z piersi
  • 2 cebulki dymki
  • 1 mały kawałek pędu bambusa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka sherry
  • 1 białko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki sosu sojowego tao tao
  • Szczypta imbiru

Sposób przygotowania:

kurczak sojowy w warzywach
Mięso umyć i pokroić na paski wielkości zapałki. Wymieszać w miseczce 2 łyżki sosu sojowego z mąką i białkiem. Dodać pokrojone mięso wymieszać z sosem odstawić na 15 minut. Jarzyny umyć usunąć gniazdo nasienne z papryki i pokroić ją na paski. Pęd bambusa na plasterki, a następnie na słupki wielkości zapałki.Łodygę selera pokroić na plasterki, cebulki posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone mięso i smażyć przez 2 minuty mieszając. Dodać szczyptę imbiru i cebulki,a w następnej kolejności paprykę, seler i bambus. Smażyć przez 1 minutę.Dodać sherry i 1 łyżkę sosu sojowego. Wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę . Przełożyć na półmisek i podawać z ugotowanym ryżem . Smacznego