-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Kurczak Tom Yum

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszne, mięsko z kurczaka z papryką w pikantnym sosie Tom Yum. Nie raz już ta potrawa gościła na moim stole. Polecam każdemu!

Kurczak Tom Yum Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak Tom Yum

 

  • 1 pojedyncza, duża pierś z kurczaka
  • 1 duża, czerwona papryka
  • 2 łyżeczki pikantnej pasty Tom Yum
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
  • sól i pieprz
  • woda

 

Sposób przygotowania:

Kurczak Tom Yum
Kurczaka myjemy, obieramy z błonek i kroimy w większą kosteczkę. Oprószamy go solą i pieprzem i odstawiamy na 15 minut do lodówki. W międzyczasie myjemy paprykę, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy ją na średniej długości paseczki. Paprykę podsmażamy na łyżeczce oleju przez 10 minut. Następnie wykładamy ją na talerzyk, a na tej samej patelni podsmażamy naszego kurczaka przez 5 minut. Kurczaka przekładamy do rondelka, zalewamy wodą tak aby cały był nią przykryty i dodajemy 2 łyżeczki pasty Tom Yum. Jeśli ktoś nie lubi pikantnych potraw można dodać mniej tej pasty. Do rondelka dodajemy również podsmażoną paprykę i całość dusimy na wolnym ogniu jeszcze ok 15-20 minut. Sos powinien się troszkę zredukować i zgęstnieć. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze soli do smaku. Kurczaka podajemy z ryżem bądź ziemniakami. Smacznego!
Kurczak Tom Yum
Oto wszystkie składniki, z których przygotujemy pysznego kurczaka.
Kurczak Tom Yum
Paprykę kroimy w półpaseczki i podsmażamy na patelni.
Kurczak Tom Yum
Kurczaka kroimy w średnią kosteczkę i także podsmażamy.
Kurczak Tom Yum
Dodajemy 2 łyżeczki pasty Tom Yum i całośc dusimy ok. 15-20 minut.