nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Kurczak upieczony.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kurczak pieczony na obiad.

Kurczak upieczony. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak upieczony.

 

Sposób przygotowania:

Kurczak upieczony.
1. Udka z kurczaka myjemy, osuszamy i w razie konieczności oczyszczamy. 2. Obficie posypujemy je przyprawą do mięs (lub kurczaka) i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc. 3. Przed pieczeniem kawałki kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy roztartymi w palcach ziołami prowansalskim. 4. Ziarna pieprzu wrzucamy do moździerza i lekko rozgniatamy. Posypujemy kurczaka. 5. Pieczemy ok. godziny w piekarniku nagrzanym do ok. 220 stopni. W trakcie pieczenia kurczaka od czasu do czasu nakłuwam widelcem. 6. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Kurczak upieczony.
Udka posypujemy przyprawą i odstawiamy do odówki, a przed pieczeniem oprószamy ziołami i pieprzem.