KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

kurczak w asyście sosu z żurawin

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawe i niecodzienne danie, które miło zaskoczy domowników :)

kurczak w asyście sosu z żurawin

Składniki:

kurczak w asyście sosu z żurawin

 

  • paczka suszonej żurawiny, zwyczajowo jest to ok 250 dag
  • trzy piersi z kurczaka
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • zioła do smaku
  • 1 cebula
  • mały koncentrat pomidorowy

Sposób przygotowania:

kurczak w asyście sosu z żurawin
Piersi kurczaka myjemy, kroimy w podłużne, krótkie paski, dodajemy ziół i smażymy krótko na oliwie z oliwek Wcześniej jednak namaczamy żurawinę we wrzątku, tak aby nieco puściła sok. Wody nalewamy jednak tylko tyle aby przykryła nam owoce. Żurawina powinna poleżeć w wodzie ok. godziny. Do sporządzenia sosu kroimy cebulę w drobniutką kostkę. Podsmażamy ją na patelni i kiedy już się zarumieni mieszamy z koncentratem pomidorowym. Do całości dodajemy wcześniej przygotowaną żurawinę. Kurczaka polewamy sosem i podajemy z makaronem lub ryżem. Polecam!