Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Filet z kurczaka w sosie serowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kawałki fileta kurczaka zatopione w pysznym sosie serowym z dodatkiem groszku zielonego podane z makaronem. Szybkie, proste danie obiadowe dla osób zabieganych.

Filet z kurczaka w sosie serowym

Składniki:

Filet z kurczaka w sosie serowym

 

  • Składniki na sos:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 500 g wody
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 120 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 150 g groszku mrożonego
  • Składniki pozostałe:
  • 1 podwójny filet kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka

 

  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w sosie serowym

Sposób przygotowania mięsa:

Filet z kurczaka w sosie serowym

1. Mięso kroję w kostkę, doprawiam przyprawą do kurczaka oraz solą, następnie smażę na rozgrzanym oleju.

Sposób przygotowania sosu:

1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę w garnku na rozgrzanej oliwie.
2. Następnie wlewam wodę, śmietanę, dodaję kostkę warzywną, ser żółty starty na tarce, wsypuję wszystkie przyprawy i gotuję do chwili rozpuszczenia się sera.
3. Na koniec sos łączę w groszkiem, gotuję 5 minut.
4. Do sosu dodaję mięso.
5. Gotowe, podaję z makaronem oraz surówką.
6. Smacznego.