Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie pomidorowo- paprykowym
1. Udka kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na jakiś czas.
2. Paprykę i pomidory myjemy i kroimy.
3. Cebulę obieramy i kroimy.
4. Kurczaka podsmażamy na oleju lub oliwie z każdej strony około 5 min.
5. Podsmażamy na oleju cebulę do zrumienienia, następnie dodajemy paprykę. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy pokrojone pomidory lub passatem pomidorową. Przesmazamy razem dodając pokrojony czosnek, zioła prowansalskie, ziele angielskie.
6. Do naczynia dodajemy na spód sos i układamy podsmażonego kurczaka i dodajemy resztę sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni do miękkości mięsa.
2. Paprykę i pomidory myjemy i kroimy.
3. Cebulę obieramy i kroimy.
4. Kurczaka podsmażamy na oleju lub oliwie z każdej strony około 5 min.
5. Podsmażamy na oleju cebulę do zrumienienia, następnie dodajemy paprykę. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy pokrojone pomidory lub passatem pomidorową. Przesmazamy razem dodając pokrojony czosnek, zioła prowansalskie, ziele angielskie.
6. Do naczynia dodajemy na spód sos i układamy podsmażonego kurczaka i dodajemy resztę sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni do miękkości mięsa.