Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kurczak w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Z mąki, żółtek, wody gazowanej, łyżki oleju i curry zrób gęste ciasto.

Kurczak w cieście

Składniki:

Kurczak w cieście

 

  • 800g filetów z kurczaka
  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w cieście
Z mąki, żółtek, wody gazowanej, łyżki oleju i curry zrób gęste ciasto. Białka jajek ubij na sztywno z dodatkiem soli, dokładnie połącz je z ciastem, niezbyt długo, aby nie straciła puszystości. Filety z kurczaka umyj, dokładnie osusz i pokrój na cienkie kąski. Posyp obficie pieprzem i odrobiną soli, zanurzaj w cieście. Smaż filety na złoto na dobrze nagrzanej patelni.