Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pierś z kurczaka "na bogato" w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierś z kurczaka z dodatkami w postaci pieczarek, papryki, cebuli, oliwek, salami i żółtego sera, otulona ciastem francuskim. Danie smakuje wyśmienicie i można je podać np. na świąteczny obiad.

Pierś z kurczaka "na bogato" w cieście francuskim

Składniki:

Pierś z kurczaka "na bogato" w cieście francuskim

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 plasterki sera żółtego
  • 10 małych plasterków salami peperoni
  • kilka oliwek zielonych
  • 2 pieczarki
  • kawałek papryki czerwonej
  • kawałek cebuli
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka "na bogato" w cieście francuskim

ETAP 1:

Pierś z kurczaka "na bogato" w cieście francuskim
Na cieście francuskim układamy ser i mięso

Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Paprykę myjemy.
Pieczarki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

Piersi z kurczaka opłukujemy i osuszamy, solimy z obu stron.

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wzdłuż na 2 płaty. Na każdym z nich rozsmarowujemy ketchup i układamy plasterek sera, a następnie pierś z kurczaka.

ETAP 2:

Pierś z kurczaka "na bogato" w cieście francuskim
Na każdej piersi z kurczaka układamy porcję dodatków:

Na filecie układamy porcję pieczarek z cebulką i papryką, a następnie salami.

ETAP 3:

Pierś z kurczaka "na bogato" w cieście francuskim
pieczarki z cebulą i papryką, salami, zielone oliwki

Oliwki kroimy na plasterki i układamy na salami.

ETAP 4:

Pierś z kurczaka "na bogato" w cieście francuskim
Pierś z dodatkami otulamy ciastem i pieczemy

Pierś z dodatkami otulamy ciastem, zlepiamy brzegi ciasta. Na cieście wykonujemy skośne nacięcia.

Danie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 40 minut.