Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1151]

Kurczak w cytrynowym sosie curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierś z kurczaka w aromatycznym sosie curry z wyraźnie wyczuwalną cytrynową nutą. Potrawka świetnie smakuje z ryżem.

Kurczak w cytrynowym sosie curry

Składniki:

Kurczak w cytrynowym sosie curry

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w cytrynowym sosie curry

ETAP 1:

Kurczak w cytrynowym sosie curry
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i odcinamy błony. Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, curry, ostrą i słodką papryką mieloną. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju.

ETAP 2:

Kurczak w cytrynowym sosie curry
Do mięsa dodajemy bulion i śmietanę oraz sok z cytryny

Do mięsa dodajemy śmietanę i bulion oraz posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zagęści.

ETAP 3:

Kurczak w cytrynowym sosie curry
Dodajemy przyprawy, w tym kurkumę nadająca piękny żółty kolor

Do sosu dodajemy kurkumę, szczyptę chili, sól.

Potrawkę podajemy z ryżem.