Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie z dyni na szpinakowych kluseczkach1. Kluseczki
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Następnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Szpinak odmrozić i odcisnąć wodę. Do przetartych ziemniaków dodać jajko, szpinak, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mąkę. Dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Podzielić na części, uformować cienkie wałeczki i pokroić na 3 cm kluseczki. Wrzucić do osolonego wrzątku, gotować około 4 minut po wypłynięciu a następnie odcedzić.
1. Kluseczki
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem
i mieszanką przypraw curry. Odstawić na 20-25 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle.
3. Sos
Dynię obrać, oczyścić z pestek i włókien. Miąższ pokroić w kostkę. Na rozgrzanym klarowanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dynię, całość smażyć kilka minut, podlać drobiowym bulionem i dusić 15 minut. Następnie zblendować na gładki krem, dodać 2 łyżki masła ekstra, drobno posiekane suszone pomidory oraz kurczaka. Całość wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę.
ETAP 4:
Kurczaka w sosie dyniowym podawać na szpinakowych kluseczkach.
Magdalena88
Marika-
EwelinaP
EwelinaP