pinecha

pinecha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Kurczak w piwnym cieście ...

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kurczak w piwnym cieście ... a w zasadzie to jego cycek ;-)

Kurczak w piwnym cieście ...

Składniki:

Kurczak w piwnym cieście ...

 

  • Dwie piersi z kurczaka pokrojone w cienkie plasterki,
  • jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szklanka piwa malinowego,
  • 8 łyżek mąki,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • cukier,
  • cytryna,
  • piwo malinowe.

Sposób przygotowania:

Kurczak w piwnym cieście ...
Piersi kurczaka pokroić w cienkie plasterki włożyć do miski dodać szczyptę soli, vegety, pieprzu cytrynowego i wszystko zalać sokiem z połówki cytryny. Odstawić do lodówki i marynować jakąś godzinkę. :-) Teraz zbieramy się za ciasto do miski dodajemy jajko, proszek, browar, mąkę i dużą szczyptę soli i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ciasto musi mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Kawałki kurczaka maczamy w cieście i układamy na patelni na głęboki olej, obsmażamy z dwóch stron tak na chrupiąco ;-) następnie odsączamy nadmiar oleju na ręczniku papierowym.