kickong

kickong

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Kurczak w pomarańczowej zastawie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uczta dla podniebienia i dla oka. Idealny pomysł na romantyczną kolację we dwoje. Niezwykle aromatyczne, smaczne i bardzo efektowne danie.

Kurczak w pomarańczowej zastawie

Składniki:

Kurczak w pomarańczowej zastawie

 

  • sos słodko-kwaśny Łowicz
  • 2 pomarańcze
  • 2 nieduże piersi z kurczaka
  • torebka ryżu
  • ananas
  • papryka
  • kukurydza
  • pół kieliszka białego wytrawnego wina
  • przyprawy: curry, sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania:

Kurczak w pomarańczowej zastawie
Pierś kroimy na drobne kawałki i smażymy. Pomarańcze kroimy na pół i wydrążamy w środku - posłużą nam jako miseczki. Środek wrzucamy do rondelka, dodajemy pokrojonego ananasa, paprykę, kukurydzę i sos słodko-kwaśny Łowicz. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Dolewamy wino i mieszając trzymamy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z ugotowanym ryżem i nakładamy do wydrążonych pomarańczy. Smacznego!