peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 226]

Kurczak w śliwkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kurczak w soczystym sosie śliwkowym

Kurczak w śliwkach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak w śliwkach

 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 plaster tłustego boczku
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g śliwek węgierek bez pestek
  • 2 łyżki powideł ze śliwki
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • szklanka rosołu
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Kurczak w śliwkach
Mięso oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka a czosnek drobno siekamy. Z boczku wytapiamy tłuszcz, dodajemy pierś z kurczaka, cebulę i czosnek - podsmażamy razem około 5 minut. Dodajemy śliwki, powidła, wino oraz rosół, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż mięso zmięknie - około 20 minut. Jeśli sos będzie za rzadki zaprawiamy 1 łyżką mąki rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Ewentualnie doprawiamy do smaku cukrem.
Kurczak w śliwkach
Kurczak w śliwkach - proste składniki, pyszna potrawa
Kurczak w śliwkach
Kurczak w śliwkach - szybkie i smaczne danie