2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Kurczak w sosie porowo-chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Delikatne mięso opieczone na masełku w aromatycznym sosie o chrzanowej nucie,aby było bardziej dietetyczne można filety ugotować w parowarze,danie które zrobisz w 30 minut!Podawać z ziemniakami lub ryżem.

Kurczak w sosie porowo-chrzanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w sosie porowo-chrzanowym

 

  • 50 dag fileta z kurczaka
  • 1 por
  • 2 łyżeczki mąki
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 50 ml mleka 3,2%
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki kremowego chrzanu ze słoiczka

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie porowo-chrzanowym
Filety z kurczaka umyć pokroić na porcje lekko rozbić ręką,doprawić do smaku solą i pieprzem z każdej strony,oprószyć lekko mąką .Na patelni rozgrzać masło-jedna łyżka z olejem obsmażyć filety z każdej strony-najlepiej pod przykryciem aż będą miękkie.Trzymać w cieple. Por pokroić na krążki wrzucić do rondelka dodać 2 łyżki masła i dusić pod przykryciem około 5-6 minut mieszając od czasu do czasu,następnie oprószyć 2 łyżeczkami mąki wlać mleko i śmietankę mieszać energicznie aż sos zacznie gęstnieć,dołożyć chrzan wymieszać ,zestawić z ognia.Przed podaniem polać filety sosem podawać z gotowanymi ziemniaczkami lub ryżem. Smacznego!
Kurczak w sosie porowo-chrzanowym
Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem
Kurczak w sosie porowo-chrzanowym
pory dusimy na masełku do miękkosci pod przykryciem
Kurczak w sosie porowo-chrzanowym
dolewamy śmietankę mleko zagęszczamy mąką
Kurczak w sosie porowo-chrzanowym
fileciki obsmażamy na maśle z olejem podajemy z sosem