Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kurczak w stylu syczuańskim z makaronem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Jedna z naszych ulubionych potraw pachnących Azją i lekko rozgrzewającą ( pogoda za oknem płata nam figle więc taki kurczak będzie w sam raz ) zapraszam,

Kurczak w stylu syczuańskim z makaronem

Składniki:

Kurczak w stylu syczuańskim z makaronem

 

  • 500 gram filetów z udźca kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżeczka pasty chilli
  • ½ szklanki bulionu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 papryczka chilli
  • Sól, pieprz, olej
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • Opakowanie makarony chińskiego lub japońskiego

Sposób przygotowania:

Kurczak w stylu syczuańskim z makaronem
Makaron przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami producenta.

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.

Wok lub patelnie rozgrzewamy i smażymy kurczaka na złoty kolor, zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni przesmażamy przez 1-2 minuty posiekany drobno czosnek, pastę chilli, imbir, posiekaną papryczkę chilli i ziarna pieprzu syczuańskiego.

Do przesmażonych przypraw wkładamy z powrotem zarumienionego kurczaka, wlewamy bulion, sos sojowy , ocet i gotujemy około 15- 20 minut aż do momentu kiedy kurczak w środku się dogotuje.

Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Kurczaka w sosie posypujemy szczypiorem i serwujemy z makaronem.