Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Kurczak w zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczak w zalewie, smaczna przystawka z kurczakiem i warzywami, alternatywa dla ryb na occie, idealna na świąteczny stół.

Kurczak w zalewie

Składniki:

Kurczak w zalewie

 

 

  • Zalewa:
  • 1 litr przegotowanej wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w zalewie
Ciasto:

W misce wymieszać mąkę, jajka, sól, mleko i olej.

Filety z kurczaka pokroić na kostkę o wymiarach około 3 cm x 3 cm. Obtaczać z cieście, smażyć na złoto.

Przygotować zalewę:

W garnku wymieszać ze sobą wszystkie składniki zalewy.

W osobnym naczyniu układać na przemian kurczaka, paprykę, ogórki i pieczarki (i tak kilka warstw). Zalać zalewą, tak aby wszystkie składniki były nią zakryte. Odstawić w zimne miejsce na minimum 2 dni.