dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Kurczak w zielonej paście curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Danie kuchni azjatyckiej. Bardzo smaczne i nie aż takie ostre w przeciwieństwie do dań przygotowanych z czerwonym odpowiednikiem pasty curry.

Kurczak w zielonej paście curry

Składniki:

Kurczak w zielonej paście curry

 

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • skórka i sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak w zielonej paście curry
Pierś kurczaka kroimy w większa kostkę. Cebulę kroimy w piórka.

Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i pastę curry. Razem wszystko podsmażamy przez chwilę.

Dodajemy pokrojone piersi i smażymy na rumiano. Następnie zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy sok i skórkę z połowy limonki, sos sojowy i smażymy do zredukowania sosu przez kilka minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z ulubionym ryżem.

Smacznego