kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kurczak z fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny kurczak, mnóstwo fasolki szparagowej i aromatyczna czerwona papryka w jednym bardzo szybkim daniu obiadowym.

Kurczak z fasolką

Składniki:

Kurczak z fasolką

podstawowe

  • 1 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • strąk czerwonej papryki
  • około 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, oregano, słodka papryka
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Kurczak z fasolką
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w plasterki kurczaka z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i słodką papryką.

Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebule, kawałki czerwonej papryki oraz umytą i pokrojoną w pół fasolkę szparagową.

Całość podlewamy bulionem, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (przez około 15 minut). Odlewamy nieco gorącego płynu i zahartowujemy śmietankę.

Dodajemy do kurczaka z warzywami i mieszamy do zagotowania. Serwujemy z ryżem posypane ziołami lub rukolą.  

Tagi:

danie mięso