Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kurczak z groszkiem - resztkowa kolacja

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zostały mi dwa udka i marchewka po gotowaniu rosołu, więc postanowiłam je wykorzystać do przygotowania kolacji...

Kurczak z groszkiem - resztkowa kolacja

Składniki:

Kurczak z groszkiem - resztkowa kolacja

 

  • 2 ugotowane udka z kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka świeżego zielonego groszku
  • 1/4 szklanki kaszy kuskus
  • 1/3 szklanki rosołu drobiowego
  • 2 ugotowane marchewki
  • natka pietruszki - wg uznania
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kurczak z groszkiem - resztkowa kolacja

Etap 1

Kurczak z groszkiem - resztkowa kolacja
Mięso z kurczaka obrane z kości i rozdrobnione.

Udka z kurczaka (np. takie, które pozostały po gotowaniu rosołu) obrać z kości, rozdrobnić.

Etap 2

Kurczak z groszkiem - resztkowa kolacja
Pokrojona w piórka cebula zrumieniona na oleju.

Cebulę pokroić w piórka, lekko zrumienić na rozgrzanym oleju.

Etap 3

Kurczak z groszkiem - resztkowa kolacja
Wyłuskany zielony groszek dodany do cebuli i podsmażony.

Do cebuli dodać świeżo wyłuskany zielony groszek, podsmażać razem 2-3 minuty.

Etap 4

Kurczak z groszkiem - resztkowa kolacja
Przesypana do miseczki kasza zalana gorącym rosołem.

Kaszę przesypać do miseczki, zalać gorącym rosołem, przykryć, odłożyć na ok. 3 minuty, rozdrobnić.

Etap 5

Kurczak z groszkiem - resztkowa kolacja

Do groszku z cebulą dodać mięso, kaszę i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki. Wymieszać, jeszcze chwilę razem podsmażać. Lekko doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.