Sposób przygotowania:
Kurczak z jabłkami w majeranku
Jabłka koniecznie twarde i najlepiej słodkie (jak damy kwaśne, to trzeba będzie mocniej dosłodzić) kroimy na cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Jabłek nie trzeba obierać, skórka ładnie się upiecze. Kurczaka możemy obrać ze skóry, ale nie musimy, jak ktoś lubi zapieczoną skórkę na udkach może zostawić, jak wolę obrać. Umyte udka i pokrojone jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym. W miseczce mieszamy cukier z majerankiem solą i pieprzem, przyprawami nacieramy mięso i jabłka i całość odstawiamy co najmniej na godzinę.
Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, następnie ostrożnie zdejmujemy pokrywkę (gorące powietrze!) i pieczemy bez przykrycia jeszcze przez pół godziny.
Podajemy z ryżem.
Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, następnie ostrożnie zdejmujemy pokrywkę (gorące powietrze!) i pieczemy bez przykrycia jeszcze przez pół godziny.
Podajemy z ryżem.