sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Kurczak z kremem pieczarkowo - pietruszkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kurczak w towarzystwie pieczarek zawsze smakuje wyśmienicie. Tym razem eksperymentowałam, żeby danie wyglądało i smakowało trochę inaczej.

Kurczak z kremem pieczarkowo - pietruszkowym

Składniki:

Kurczak z kremem pieczarkowo - pietruszkowym

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 3 łyżeczki oleju
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 płaska łyżeczka wegety

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z kremem pieczarkowo - pietruszkowym
Olej, paprykę w proszku, curry, wegetę oraz gałkę muszkatołową dokładnie mieszamy i nacieramy pierś z kurczaka. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie, kiedy mięso nabiera smaku z przypraw, robimy krem. Pieczarki kroimy w plastry i smażymy. Dodajemy cebulę. Po kilku minutach przekładamy zawartość patelni do garnka, zalewamy wodą. Doprawiamy kostką grzybowa, gałka muszkatołową. Dodajemy także liść laurowy oraz ziele angielskie. Po 15 minutach duszenia zagęszczamy sos mąką. Liść i ziele nie będą nam już potrzebne więc wyciągamy je. Całość miksujemy blenderem. Natkę pietruszki bardzo drobno szatkujemy. Dodajemy do kremy i łączymy wszystko ze śmietaną. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy pierś z obu stron. Podajemy pokrojona w plastry polana kremem.