Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Kurczak z natką, upieczony na ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kurczak na aromatycznym ryżu pod kołdrerką ze świeżej natki pietruszki

Kurczak z natką, upieczony na ryżu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak z natką, upieczony na ryżu

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z natką, upieczony na ryżu
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, ugoowany i odcedzony przekłądamy do
naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oleju. Posypujemy z wierzchu świeżo startą
gałką muszkatołową.
Kurczaka dokładnie myjemy, wycinając nadmiar skóry i tłuszcz. Następnie nacieramy ulubioną mieszanką przypraw
do kurczaka- dobrze jak ma w składzie słodką paprykę, jak nie ma, możemy dodać dodatkowo. Kurczaka kładziemy na ryżu, i przykrywamy umytą natką pietruszki.
Pieczemy w przykrytym naczyniu żaroodpornym w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni ok godziny, potem odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze
przez ok 15 minut.
Kurczak z natką, upieczony na ryżu
Kurczaka układamy na jeszcze ciepłym ryżu. Danie będzie pięknie pachniało
Kurczak z natką, upieczony na ryżu
Pieczona natka to moim zdaniem ciekawy akcent do pieczonego kurczaka