Sposób przygotowania:
Kurczak z natką, upieczony na ryżu
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, ugoowany i odcedzony przekłądamy do
naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oleju. Posypujemy z wierzchu świeżo startą
gałką muszkatołową.
Kurczaka dokładnie myjemy, wycinając nadmiar skóry i tłuszcz. Następnie nacieramy ulubioną mieszanką przypraw
do kurczaka- dobrze jak ma w składzie słodką paprykę, jak nie ma, możemy dodać dodatkowo. Kurczaka kładziemy na ryżu, i przykrywamy umytą natką pietruszki.
Pieczemy w przykrytym naczyniu żaroodpornym w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni ok godziny, potem odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze
przez ok 15 minut.
naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oleju. Posypujemy z wierzchu świeżo startą
gałką muszkatołową.
Kurczaka dokładnie myjemy, wycinając nadmiar skóry i tłuszcz. Następnie nacieramy ulubioną mieszanką przypraw
do kurczaka- dobrze jak ma w składzie słodką paprykę, jak nie ma, możemy dodać dodatkowo. Kurczaka kładziemy na ryżu, i przykrywamy umytą natką pietruszki.
Pieczemy w przykrytym naczyniu żaroodpornym w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni ok godziny, potem odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze
przez ok 15 minut.