Sposób przygotowania:
Podudzia kurczaka pieczone na ryżuETAP 1:
Przygotować podudzia kurczaka, wsypać przyprawy oraz wlać olej i wymieszać za pomocą rąk tak, aby przyprawy wchłonęły się w mięso. Tak przygotowane odstawić na 15 minut, aby mięso przegryzło się z dodanymi przyprawami.
ETAP 2:
W czasie, gdy podudzia kurczaka odpoczywają sobie w przyprawach, do naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż. Na ryż dodać pokrojony szczypior lub cebulę (kto co woli). Na szczypior dodać surową drobno pokrojoną lub startą na tarce jarzynowej marchew. Na przygotowany ryż poukładać podudzia kurczaka. W międzyczasie przygotować zalewę do ryżu i podudzia kurczaka.
ETAP 3:
Teraz przygotować zalewę.
Do miski wlać gotowaną wodę (tak do 600 ml) dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Całość wymieszać i spróbować jeśli za mało słone to dosolić według swego smaku. Zalać przygotowany ryż z podudziami kurczaka i wstawić do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Piec 70 minut plus dziesięć minut na rozgrzanie piekarnika. Piec do miękkości mięsa na podudziach oraz miękkości ryżu i wchłonięcia całej dodanej zalewy. Mięso raz przekręcić w czasie pieczenia.
ETAP 4:
Tak przygotowane podudzia kurczaka na ryżu podałam ze swoimi grzybami (opieńki w occie). Danie wyszło tak smaczne, że teraz na dłużej u mnie zagości oczywiście co jakiś czas będę go modyfikować. Danie dość szybko się robi jedyna wada to czas oczekiwania w czasie pieczenia, bo zapach tak roznosi się po mieszkaniu, że aż żołądek ściska z głodu. Przepis gorąco polecam. Moja rada to całe danie przygotować w wyższym naczyniu żaroodpornym.