Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Podudzia kurczaka pieczone na ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne danie jednogarnkowe z pałek z kurczaka oraz ryżu. Idealne dla zapracowanych, bo danie praktycznie robi się samo.

Podudzia kurczaka pieczone na ryżu

Składniki:

Podudzia kurczaka pieczone na ryżu

podudzia kurczaka

  • 1,5 szklanki ryżu ( szklanka 210 ml ),
  • 1 kg podudzia z kurczaka,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka złocistego,
  • 0,5 łyżki suszonego lubczyku,
  • 1 płaska łyżka ziarenka smaku,
  • 0,5 łyżki papryki czerwonej w proszku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 140 g marchwi ( 2 średnie sztuki ),
  • 1 mały pęczek szczypioru.

 

  • zalewa :
  • 500 ml gotowanej wody,
  • 1 koncentrat pomidorowy 30 % 160 g,
  • 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 0,5 łyżeczki cukru.

Sposób przygotowania:

Podudzia kurczaka pieczone na ryżu

ETAP 1:

Podudzia kurczaka pieczone na ryżu

Przygotować podudzia kurczaka, wsypać przyprawy oraz wlać olej i wymieszać za pomocą rąk tak, aby przyprawy wchłonęły się w mięso. Tak przygotowane odstawić na 15 minut, aby mięso przegryzło się z dodanymi przyprawami.

ETAP 2:

Podudzia kurczaka pieczone na ryżu

W czasie, gdy podudzia kurczaka odpoczywają sobie w przyprawach, do naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż. Na ryż dodać pokrojony szczypior lub cebulę (kto co woli). Na szczypior dodać surową drobno pokrojoną lub startą na tarce jarzynowej marchew. Na przygotowany ryż poukładać podudzia kurczaka. W międzyczasie przygotować zalewę do ryżu i podudzia kurczaka.

ETAP 3:

Podudzia kurczaka pieczone na ryżu

Teraz przygotować zalewę.

Do miski wlać gotowaną wodę (tak do 600 ml) dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Całość wymieszać i spróbować jeśli za mało słone to dosolić według swego smaku. Zalać przygotowany ryż z podudziami kurczaka i wstawić do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Piec 70 minut plus dziesięć minut na rozgrzanie piekarnika. Piec do miękkości mięsa na podudziach oraz miękkości ryżu i wchłonięcia całej dodanej zalewy. Mięso raz przekręcić w czasie pieczenia.

ETAP 4:

Podudzia kurczaka pieczone na ryżu

Tak przygotowane podudzia kurczaka na ryżu podałam ze swoimi grzybami (opieńki w occie). Danie wyszło tak smaczne, że teraz na dłużej u mnie zagości oczywiście co jakiś czas będę go modyfikować. Danie dość szybko się robi jedyna wada to czas oczekiwania w czasie pieczenia, bo zapach tak roznosi się po mieszkaniu, że aż żołądek ściska z głodu. Przepis gorąco polecam. Moja rada to całe danie przygotować w wyższym naczyniu żaroodpornym.