Dutkiewicz

Dutkiewicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 86]

Kurczak z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać z ryżem lub ziemniakami i sałatą.

Kurczak z orzechami

Składniki:

Kurczak z orzechami

 

  • (2 porcje):
  • 1 kurczak
  • 1 kostka bulionu rozpuszczona w 3 dl wody
  • 1 łyżeczka mąki
  • 15 dag łuskanych orzechów
  • Zielona pietruszka i szczypiorek
  • 4 łyżki stołowe oleju
  • Szczypta cukru
  • Sol i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z orzechami
Oddzielić mięso od kości i pokroić w paski grubości palca. Bulion wymieszać z mąką, solą i pieprzem. Bulion zagotować i włożyć do niego mięso, po czym zostawić na 1 godzinę. Orzechy grubo posiekać i i przysmażyć na oleju, zdjąć z patelni i na tym samym oleju usmażyć wyjęte z bulionu mięso. Gotowe posypać orzechami i posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.