Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kurczak z orzechami nerkowca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Potrawa ta Wywodzi się z Chin, jest nieskomplikowana ale bogata w smaki i aromaty, a przy tym biorąc pod uwagę, że zbliża się wielkimi krokami jesień lekko rozgrzewająca.

Kurczak z orzechami nerkowca

Składniki:

Kurczak z orzechami nerkowca

 

  • 75 dag filetów z udźca kurczaka
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego + 100 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wina ryżowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego startego na tarce imbiru
  • 1/3 papryczki chilli
  • Pęczek cebulki ze szczypiorkiem
  • ½ szklanki orzechów nerkowca

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z orzechami nerkowca
Pokrojone na kawałki mięso marynujemy w mieszance powstałej po wymieszaniu białka, mąki i łyżki sosu sojowego. Na woku rozgrzewamy 1 łyżką oleju, wrzucamy posiekany drobno czosnek, stary imbir i posiekaną papryczkę chilli, smażymy chwilę. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę dymkę smażymy minutę, po czym całość zdejmujemy z woka. Woka ponownie rozgrzewamy i dodajemy zamarynowane mięso smażymy 3-4 minuty, dodajemy zdjęte wcześniej przyprawy i cebulę. Smażymy minutę, dodajemy orzechy nerkowca, wlewamy sos sojowy i wino ryżowe, całość smażymy jeszcze chwilę, po czym posypujemy mięso posiekanym szczypiorkiem i serwujemy od razu z ryżem ugotowanym na sypko.