Sposób przygotowania:
Kaczka z winnym sosem żurawinowo - śliwkowym
Mięso natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Najlepiej, gdyby tak przygotowane, przeleżało noc w lodowce.
Na gorącą patelnię nałożyć mięso, najpierw od strony ze skorą, smażyć by się zrumieniło i wytopiło trochę tłuszczu.
Przełożyć na druga stronę , smażyć by się zrumieniło. Zmniejszyć ogień, od czasu do czasu przekładać ze strony na stronę.
Podczas smażenia powinno się wytworzyć sporo tłuszczu. Dolać około 3/4 szklanki wody i dusić na małym ogniu przez około 2 godziny lub do czasu aż mięso będzie miękkie.
Żurawinę przepłukać, wlać 400 ml wody , dodać śliwki suszone chili i gotować na małym ogniu aż zrobi się dość gesty sos.
Pod koniec gotowania dolać sok z cytryny oraz czerwone wino, chwile jeszcze gotować, zestawić z ognia. Sos zmiksować blenderem by był gładki. Mięso podać z ulubionymi dodatkami ( ziemniaki, kuskus ) polane pysznym i aromatycznym sosem.
Na gorącą patelnię nałożyć mięso, najpierw od strony ze skorą, smażyć by się zrumieniło i wytopiło trochę tłuszczu.
Przełożyć na druga stronę , smażyć by się zrumieniło. Zmniejszyć ogień, od czasu do czasu przekładać ze strony na stronę.
Podczas smażenia powinno się wytworzyć sporo tłuszczu. Dolać około 3/4 szklanki wody i dusić na małym ogniu przez około 2 godziny lub do czasu aż mięso będzie miękkie.
Żurawinę przepłukać, wlać 400 ml wody , dodać śliwki suszone chili i gotować na małym ogniu aż zrobi się dość gesty sos.
Pod koniec gotowania dolać sok z cytryny oraz czerwone wino, chwile jeszcze gotować, zestawić z ognia. Sos zmiksować blenderem by był gładki. Mięso podać z ulubionymi dodatkami ( ziemniaki, kuskus ) polane pysznym i aromatycznym sosem.