Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Kurczak z patelni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny delikatny kurczak z patelni

Kurczak z patelni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak z patelni

 

  • 4 ćwiartki z kurczaka,
  • Duża ilość przypraw-sól, pieprz i przyprawa do kurczaka,
  • Olej do smażenia,
  • Woda-pół szklanki

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z patelni
Kurczaka myjemy, osuszamy z wody papierowym ręcznikiem i układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Gdy już jest lekko obsmażony, posypujemy go przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem i nadal smażymy. Robimy to na niewielkim ogniu i pod przykryciem, aż kurczak stanie się rumiany z obu stron. Pod koniec smażenia podlewamy kurczaka niewielka ilości wody(około pół szklanki). Z wodą dusimy go około pół godziny. Przykrywamy i dusimy do momentu, aż woda odparuje. Kurczak przygotowany w ten sposób jest bardzo aromatyczny i soczysty. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw.
Kurczak z patelni
Kurczaka osuszamy ręcznikiem i deikatnie obsmażamy
Kurczak z patelni
Podsmażonego kurczaka obsypujemy obficie przyprawami