pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Kurczak z patelni z buraczkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny, aromatyczny kurczak z patelni z pęczakiem i buraczkami

Kurczak z patelni z buraczkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak z patelni z buraczkami

 

  • Na 2 osoby:

 

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 4 buraki
  • 1 cebula
  • 100g pęczaku
  • przyprawa do drobiu bez chemii
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z patelni z buraczkami
Buraki zalewamy wodą i gotujemy ok 45 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, obieramy i kroimy w kostkę. wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy obraną, pokrojoną cebulę. Podlewamy lekko wodą i dusimy aż buraki będą miękkie. Ćwiartki płuczemy i nacieramy przyprawą do drobiu. Rozgrzewamy olej na patelni i układamy na niej ćwiartki skórą do dołu. smażymy pod przykryciem dopóki tłuszcz się nie wytopi i nie zezłoci. Po tym czasie przewracamy mięso na drugą stronę i smażymy do zezłocenia. Pęczak przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Kurczak z patelni z buraczkami
Opłukane mięso nacieramy przyprawą do drobiu
Kurczak z patelni z buraczkami
Mięso smazymy do zezlocenia na patelni najpierw skórą do dołu
Kurczak z patelni z buraczkami
Wpół ugotowane buraki kroimy podlewamy wodą i dusimy do miękkości wraz z pokrojoną cebulą