halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Filet z kurczaka z sosem z kiwi

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tak przyrządzony filet z kurczaka ma niesamowity smak. Po prostu "niebo w gębie ". Jeśli lubi ktoś eksperymentować w kuchni to warto spróbować.

Filet z kurczaka z sosem z kiwi

Składniki:

Filet z kurczaka z sosem z kiwi

 

  • 4 sztuki filet z kurczaka
  • 6 sztuk kiwi
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml wina białego
  • 10 dag masła
  • sól do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • 2 szczypty imbir

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka z sosem z kiwi
Filety z kurczaka umyć, osuszyć. Mięso stłucz lekko tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą oraz białym pieprzem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Kiwi obrać i pokroić w plastry. Rozgrzać masło na patelni obsmażyć kiwi z obu stron.

Filet z kurczaka obsmażyć na pozostałym maśle z obu stron. Następnie podlać bulionem warzywnym.

Po 10 minutach wlać białe wytrawne wino. Dusić filet jeszcze 10-15 minut.

Wyjąć filet, pozostawić 8 plastrów kiwi. Resztę kiwi włożyć do płynu pozostałego po duszeniu fileta, zmiksować.

Doprawić do smaku sos solą, białym pieprzem oraz imbirem.

Podgrzać filety, położyć po 2 plastry kiwi.

Podać kotlety z sosem z kiwi.