Kurczak z pędami bambusa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

1.Filety z kurczaka wypłukać, pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 15 min 2.Rozbić jajko, roztrzepać je,

Kurczak z pędami bambusa

Składniki:

Kurczak z pędami bambusa

 

  • 40 dag filetów z piersi kurczaka
  • 10 dag bambusa
  • 1 słodka, czerwona papryka
  • 1/3 szklanki rosołu z kury (może być bulion z kostki)
  • 1 jajko
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki oleju arachidowego (lub oleju roślinnego)
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak z pędami bambusa
1.Filety z kurczaka wypłukać, pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 15 min

2.Rozbić jajko, roztrzepać je, dodać mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli. Wymieszać

3.Kawałki kurczaka obtoczyć w jajku wymieszanym z mąką i solą

4.Do woka (lub patelni) wlać olej, podgrzać go.

5.Tak przygotowane mięso wrzucić do woka, smażyć przez kilka minut (5-7 min.)

6.W międzyczasie pokroić bambus i paprykę w drobne paski

7.Usmażone mięso wyjąć z woka (lub patelni)

8.Ponownie natłuścić woka, wrzucić bambus i paprykę. Smażyć je przez około 2 min.

9.Rosół i olej sezamowy wlać do smażących się jarzyn

10. Dodać usmażone kawałki kurczaka. Smażyć wszystko przez chwilę, ciągle mieszając.