Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pikantny kurczak z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kurczak na ostro polecam smakoszom pikantnych dań.

Pikantny kurczak z piekarnika

Składniki:

Pikantny kurczak z piekarnika

 

  • 1/2 kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • przyprawa kucharek
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pikantny kurczak z piekarnika
Do miseczki włożyć zmiażdżony czosnek, drobno posiekaną papryczkę chilli, oliwę, sok z cytryny, musztardę, przyprawę kucharek i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć przygotowaną marynatą, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na 2 godz. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć papryką ostrą, przykryć, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 st około 1 godz. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką lub z pieczywem.